Voorzitter Pol stond na de rit van Scherpenheuvel en de Keperenberg weer paraat voor een kronkelende tocht naar Humbeek. De classics hadden toevallig dezelfde bestemming op hun kalender staan en besloten om samen met het A-team mee te fietsen.

Wellicht wilden ze ook eens genieten van het comfort van "fietsen met wegkapiteins".

De groep was ruim voldoende groot, ergens van voor in de twintig, maar het appetijt om eens wegkapitein te zijn was niet erg aanwezig. Weinigen voelden zich aangesproken en Pol moest min of meer toch wat "leuren" met de C1-tjes. Zodra dan toch vier chinese vrijwilligers gevonden werden konden we vertrekken. Het mag weerom gezegd en geschreven worden dat Peter, Marc, Ronny en Rudy die verantwoordelijkheid met hart en ziel én met de benen tot in de perfectie waar maakten. Misschien af en toe ook wel ergens op een kruispunt waar het ogenschijnlijk overbodig leek. Maar ... je weet maar nooit... het gevaar schuilt altijd in een klein hoekje. Of wilden ze de conditie nog wat aanscherpen met al die intervalletjes ?

Feit is dat hun gemiddelde snelheid ruim hoger lag dan die van de modale fietser in de buik van het peloton.

Aanvankelijk werd er niet snel gefietst, maar naarmate de rit vorderde, nam ook de snelheid toe. 

 

Ook de verwarring omtrent het Noorden nam toe. Niet te verwonderen als je dit parcours op de kaart bekijkt.

Nu ja, dat is nu eenmaal het handelsmerk van de Pol, een lusje meer of minder, daar kijkt hij niet op. 

Zo passeerden we op een gegeven moment ook de plaats des onheils... nee, niet de grot van Lourdes !, maar de plaats waar de Bornemse fietsers onze lady's verdrongen op de wegversmalling en waar Renilde en Maria B ten val kwamen.

Voor Maria een val met pijnlijke gevolgen...

 

Bij een onverwachte pauze, liet de Pol ons de grot van Lourdes in Humbeek naast de Oostvaartdijk bewonderen...

Waarom zou die hier staan ? Waar waren de mensen vroeger mee bezig ?... en waar zijn ze vandaag mee bezig ?

 

 

Aan de oorsprong van het ontstaan van onze grot, ligt de nationale KAJ- LOURDESBEDEVAART van 4 tot 11 augustus 1952, waaraan 12 kajotters uit Humbeek deelnamen. Elke avond kwamen zij in hun hotelkamer bijeen om de volgende dag voor te bereiden en van gedachten te wisselen. 

We citeren uit het boekje ‘Humbeek-Lourdes’ dat de hele ontstaans- geschiedenis van onze grot vertelt:
“Zo waren we er ook die woensdagavond samengekomen en onze gedachten gingen naar hen die thuis waren achtergebleven, maar vooral naar diegenen die misschien nooit de gelegenheid zouden krijgen Lourdes te zien: onze zieken en ouderlingen; zij die zich de weelde van zo een reis niet zouden kunnen veroorloven; jonge mannen en meisjes die alle kinderlijke eerbied en genegenheid tegenover onze Hemelse Moeder hebben verloren.
Hoe zouden we voor hen iets kunnen doen ? Hoe zouden we onze bedevaart ook voor hen vruchtbaar en genadevol kunnen maken ? Hoe zouden zij aan deze bedevaart een blijvende herinnering kunnen bewaren ?” 

Die avond werd besloten om een beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes mee te nemen naar Humbeek. Het beeld werd tijdens een eenvoudige plechtigheid aan de grot te Lourdes gewijd. 

Eens terug te Humbeek begon dan de zoektocht naar een geschikt stuk grond om een grot te bouwen. Pas begin juni 1953 was het zover.  

Op 15 augustus was dan de grote dag van de inhuldiging. Om 14 uur vertrok aan de kerk de processie met als laatste groep een rijkversierde boot met het beeld van Onze Lieve Vrouw. Duizenden mensen uit Humbeek en omgeving waren er getuige van hoe vier kajotters het beeld van Onze Lieve Vrouw het domein binnenbrachten, gevolgd door vier BJB-meisjes met het beeld van Bernadette dat ze in 1953 eveneens uit Lourdes hadden meegebracht. De dag werd afgesloten met de kaarskensprocessie. 

De jaren nadien ging het goed met de Lourdesgrot.

Dagelijks komen mensen daar naartoe om te bidden.

Maar op 30 april 2013 : DRAMA !

Aan de vooravond van 1 mei 2013 verdween het beeld van Onze Lieve Vrouw uit de nis van de Lourdesgrot.  Op 11 september verdween ook het vervangbeeld. Niemand begrijpt wat mensen kan bezielen om het Mariabeeld waarvan de economische waarde niets is in vergelijking met de emotionele en symbolische waarde, te laten verdwijnen.

De Humbeekse gemeenschap kon niet anders dan er voor te zorgen dat bij de viering van de 60ste verjaardag van de Lourdesgrot, er opnieuw een Mariabeeld zou staan dat werd gewijd aan de grot te Lourdes. Op maandag 12 mei 2014 vertrokken 39 deelnemers naar Lourdes om er een nieuw Mariabeeld (en ook Bernadettebeeld) aan te kopen en het op woensdagmorgen te laten zegenen aan de Grot te Lourdes. 

Vandaag is de Lourdesgrot "bouwkundig erfgoed". Vaststelling is geldig sinds 14-09-2009. Beschrijving :

Monumentale Lourdesgrot met altaar en Marianis in typisch rotsachtig uitzicht uitgevoerd in kunstbeton door V. Janssens - Van Ostade uit Westmeerbeek gespecialiseerd in bouwwerken en sculpturen van kunstbeton (zie plaatje aan de preekstoel). Voorafgegaan door zitbanken en een betonnen schuilhuisje met imitatieboomstammen als pijlers en toegankelijk via een metalen buishek met de letters "A" en "M".

Liturgie of bouwkundig erfgoed... lang zijn we daar niet blijven staan. 

De weg naar de Mispel lonkte en 't was nog meewind ook.

Aan den toog en in 't pissijn werd nog wat nagekaart over het al dan niet nut van de wegkapiteins, maar voor volgend weekend blijven de C1-tjes alleszins thuis.

Op den Avalon en de Herfstrit van de Merckxboys zullen we ze ingevolge wellicht (letterlijk) uiteenlopende redenen niet nodig hebben.

Dré P